この間、時間を見つけては、過去の歴史をひもといてみたのだが、再認識させられたのは、人間というのは、どれほど多くの涙とともに飲み下した教訓であっても、喉元を過ぎたとたんに忘れてしまう生き物であるということだった.
Especially what "忘れてしまう生き物" is supposed to mean in "喉元を過ぎたとたんに忘れてしまう生き物であるということだった".
|
この間、時間を見つけては、過去の歴史をひもといてみたのだが、再認識させられたのは、人間というのは、どれほど多くの涙とともに飲み下した教訓であっても、喉元を過ぎたとたんに忘れてしまう生き物であるということだった. Especially what "忘れてしまう生き物" is supposed to mean in "喉元を過ぎたとたんに忘れてしまう生き物であるということだった". |
|||||||||
|
|
Judging from your reply to Gradius’s comment on the question, I am afraid that you have trouble understanding relative clauses.
In addition, …てしまう adds the meaning of “regrettably” or “unfortunately.”
I will not try a translation of the whole sentence, but I hope that this gives you a small nudge in the right direction. |
|||
|
|