I need to match all of these sentences:
高橋さんはこの学校の校長です。
その戯言、聞き飽きたわ!
あれ、ここにあった筆入れはどこにやったの?
But for these, I want to match the outer sentence, not just the ones inside 「」:
先生が「ひるむな。試験はそれほど難しいものでない。安心して問題を解いてください。」と励ましてくれた。
妹が心配して「大丈夫?」と聞いて僕も強がって「へっちゃらさあ!」と即答した。
I came up with this and wanted to make sure I've got it right. I am capturing everything outside [「」].
[^\u300c\u300d\u3002\uFF01\uFF1F]*(\u300c[^\u300c\u300d]*\u300d[^\u300c\u300d\u3002\uFF01\uFF1F]*)*[\u3002\uFF01\uFF1F]
I believe it says:
- Find non 「」。!? zero or more times, then
- Find a 「. If there is one, match zero or more non 「」 until the next 」
- Then repeat matching non 「」。!? zero or more times
- The above two is repeated zero or more times
- Finally, find a 。!? delimiter.
Do I have that right? And more importantly, what do you think? =)
EDIT: since my request is unclear, I'd put it in a simpler way. Turn this:
お天気雨が降りました。いわゆる狐の嫁入りですね。そのキツネさんに「俺の嫁になってくれ!」
せがみたいところですが、変人と思われる可能性を考えたら、やめやめ。そういえば昔「お天気雨
に浴びると大変なことになっちゃうよ」と母さん言ったことがあるが、「大変なことってなんのこ
と?ゆうぅぅぅって!」と少女チックに聞き返した。まさかキツネさんに神隠しされるとかそんな
わけないよね。
into this:
- お天気雨が降りました。
- いわゆる狐の嫁入りですね。
- そのキツネさんに「俺の嫁になってくれ!」せがみたいところですが、変人と思われる可能性を考えたら、やめやめ。
- そういえば昔「お天気雨に浴びると大変なことになっちゃうよ」と母さん言ったことがあるが、「大変なことってなんのこと?ゆうぅぅぅって!」と少女チックに聞き返した。
- まさかキツネさんに神隠しされるとかそんなわけないよね。